Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μέλος

Χρήστος
Γεωργίου

Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1992) και από το ίδιο πανεπιστήμιο απέκτησε και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα εξειδίκευσης στη Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων (2000). Το 2010 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το 2012 ολοκλήρωσε και μεταδιδακτορική έρευνα, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Από το 1987 μέχρι και το 1993 συμμετείχε ως ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Από το 1993 κ.ε. εργάσθηκε ως μελετητής επί σειρά ετών για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, αλλά και μεγάλων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα για την εκπόνηση μελετών και ερευνών που είχαν ως θέματα: εθνική και περιφερειακή ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ανάλυση και αξιολόγηση επενδύσεων, στρατηγική διοίκηση επιχειρήσεων, και, αξιολόγηση των επιπτώσεων στην εθνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα διαρθρωτικών πολιτικών και προγραμμάτων.

Από το 1998 μέχρι το 2001 ήταν υπεύθυνος του «Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας» του «Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης». Την τριετία 2001 – 2003 διετέλεσε αναπληρωτής επιστημονικώς υπεύθυνος του «Παρατηρητηρίου Περιφερειακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το 2003 έως το 2019 ήταν Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Μελετών του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος» (ΣΒΒΕ), ενώ από το 2019 είναι Γενικός Διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ) του ΙΝΣΒΕ. Επίσης, από το 2003 μέχρι και σήμερα είναι επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας που συνεργάζεται με το International Institute for Management Development (IMD), για την κατάρτιση της ετήσιας παγκόσμιας επετηρίδας ανταγωνιστικότητας. 

Έχει υλοποιήσει σημαντικό αριθμό ερευνών και μελετών, με αντικείμενο (α) τις πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας και οικονομίας, (β) την επιχειρηματικότητα, τη διαχείριση καινοτομίας την μεταφορά τεχνολογίας, (γ) της εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, και (δ) την ανάλυση και αξιολόγηση επενδύσεων. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικού αριθμού ερευνητικών προγραμμάτων από το 1990 έως σήμερα.

Στο τέλος του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με θέμα: «Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις», το οποίο συνέγραψε μαζί με τον αείμνηστο Ελληνοαμερικανό καθηγητή Αστέριο Γ. Κεφαλά, και το οποίο έχει προλογίσει ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο διαδοχής είναι μοναδικό στην Ελληνική γλώσσα, ενώ από τις αρχές του Μαρτίου 2021 κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο του Δρος Γεωργίου με τίτλο: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή: πρακτικός οδηγός για προνοητικές οικογενειακές επιχειρήσεις».