Μήνυμα του ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ για τη Διεθνή Ημέρα Προτύπων, 14 Οκτωβρίου 2014
Τη Διεθνή Ημέρα Προτύπων αποτίουμε φόρο τιμής στις χιλιάδες ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο που εκπονούν τα πρότυπα, ρυθμίσεις προαιρετικής εφαρμογής για την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών μας.
Ο εορτασμός προσφέρει επίσης μοναδική ευκαιρία αναστοχασμού των ωφελημάτων των προτύπων στην καθημερινή ζωή, στην οικονομία της αγοράς και στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου.
Πρότυπα για ισότιμους όρους ανταγωνισμού
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερο από ποτέ οι οικονομίες των χωρών εξαρτώνται η μία από την άλλη. Σήμερα, τα προϊόντα που καταναλώνονται σε μια αγορά δεν παράγονται σε μία μόνο χώρα· είναι προϊόντα της παγκοσμιοποίησης. Πριν φτάσουν στον τελικό καταναλωτή, ταξιδεύουν μέσα από πολλές χώρες όπου συστατικά μέρη και εργατικό δυναμικό προσθέτουν αξία στο τελικό προϊόν.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που χρησιμοποιούν τα διεθνή πρότυπα, διευκολύνονται στην πιστοποίηση των προϊόντων τους και μπορούν να ανταγωνιστούν και να πωλούν οπουδήποτε στον κόσμο. Με τα διεθνή πρότυπα οι ΜμΕ είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις παγκόσμιες αλυσίδες προσθήκης αξίας και να επωφεληθούν από τη μεταφορά τεχνολογίας.
Οι χώρες που έχουν ενσωματώσει τα διεθνή πρότυπα στις πολιτικές και στους κανονισμούς τους δύνανται να προστατεύουν καλύτερα τους καταναλωτές τους και να διασφαλίζουν περισσότερες επιλογές προϊόντων ποιότητας.
Σε ένα πολυκεντρικό κόσμο όπου η επιρροή και το οικονομικό βάρος των αναδυόμενων οικονομιών αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες, τα διεθνή πρότυπα τονώνουν το εμπόριο, καταργούν τα τεχνητά εμπόδια και καθιερώνουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Αυτό καθιστά τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τις εθνικές οικονομίες περισσότερο ανταγωνιστικές και εξαγωγικές, επιτρέποντας παράλληλα τη διαφοροποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), μέσω της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), είναι μέλος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς (ISO, IEC) και Ευρωπαϊκούς (CEN, CENELEC) οργανισμούς τυποποίησης. Με την ιδιότητά του αυτή αξιοποιεί τις δυνατότητες και προωθεί την χρήση προτύπων που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης με ποιοτικό προσανατολισμό σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να αποκτήσει την ταυτότητά της στη διεθνή αγορά.