Αναζήτηση προτύπων (παραγγελίες στο sales@elot.gr)
Search
Close this search box.

Ανασύσταση και Ανασυγκρότηση Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 22 «Πληροφόρηση και Τεκμηρίωση»

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ [ΕΛΟΤ/ΤΕ 22 «Πληροφόρηση και Τεκμηρίωση»]

Στο πλαίσιο λειτουργίας των Τεχνικών Επιτροπών Τυποποίησης του ΕΛΟΤ αλλά και της παρακολούθησης της εξέλιξης της επιστήμης της Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ κα Γεωργία Ρεμπούτσικα ενέκρινε την ανασύσταση και ανασυγκρότηση της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 22  με  τίτλο: «Πληροφόρηση και Τεκμηρίωση»

Στόχος της επιτροπής είναι η παρακολούθηση του έργου της τεχνικής επιτροπής ISO/TC46 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη διαμόρφωση και έγκριση σχετικών διεθνών προτύπων.

Σκοπός της είναι η απόδοση στην ελληνική γλώσσα των προτύπων που έχει εκπονήσει η Τεχνική επιτροπή TC 46 “Information and Documentation” του ISΟ, η οποία μεριμνά για την τυποποίηση των βασικών διεργασιών που σχετίζονται με το θεματικό πεδίο της πληροφόρησης, ενώ τα παραγόμενα πρότυπα υποστηρίζουν την πρόσβαση και διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης.

H ΕΛΟΤ/TE 22 απευθύνεται στο χώρο των βιβλιοθηκών, αρχείων και μουσείων, των υπηρεσιών πληροφόρησης και εκδοτικών οίκων και προσπαθεί να συνδέσει την ορολογία και τις κατευθύνσεις, όπως αποτυπώνονται στα πρότυπα, με το έργο των βιβλιοθηκονόμων, αρχειονόμων, των επιστημόνων της πληροφόρησης και των απασχολουμένων γενικότερα στην παραγωγή, διαχείριση, συντήρηση και διακίνηση τεκμηρίων καθώς και στη δημιουργία και την εξέλιξη αυτοματοποιημένων εργαλείων, υπολογιστικών συστημάτων και υπηρεσιών για αυτούς.

Την Τεχνική Επιτροπή ΕΛΟΤ ΤΕ 22, θα πλαισιώσουν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες ειδικοί στο αντικείμενό της και εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς:

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος  (ΕΒΕ)
  2. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
  3. Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ)
  4. Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ)
  5. Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ.)
  6. Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (ΠΑΔΑ)
  7. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
  8. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ)
  9. Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού/Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού /Γεν. Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού / Διεύθυνση Γραμμάτων/Τμήμα Ανάγνωσης & Ψηφιακού Περιεχομένου (ΥΠΠΟΑ)

Τη λειτουργία και γενικά την υποστήριξη της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 22 «Πληροφόρηση και Τεκμηρίωση» έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδoς (ΤΕΕ)

H ΕΛΟΤ/TE 22 έχει μέχρι σήμερα εκδόσει στην ελληνική γλώσσα 23 πρότυπα, τα οποία μπορείτε να τα δείτε εδώ.