Αναζήτηση προτύπων (παραγγελίες στο sales@elot.gr)
Search
Close this search box.

Εκδήλωση «Κανονιστική εναρμόνιση και πρότυπα για τη θέσπιση εθνικών πολιτικών, τεχνική νομοθέτηση και δημόσιες συμβάσεις» – 5 Δεκ 2018 – Παρουσιάσεις ομιλητών

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Κανονιστική εναρμόνιση και πρότυπα
για τη θέσπιση εθνικών πολιτικών, τεχνική νομοθέτηση και δημόσιες συμβάσεις

 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 9:00-16:30
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ) στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων διοργανώνει εκδήλωση για την αξιοποίηση των προτύπων στη Δημόσια Διοίκηση (ΔΔ), την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 9:00‑16:30, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ανάδειξη

   των αναγκών για την τεχνική εναρμόνιση, τις δημόσιες συμβάσεις, τις εθνικές πολιτικές και το εποπτικό και ελεγκτικό έργο, και
   της συνεργασίας στελεχών και εμπειρογνωμόνων για την αξιοποίηση προτύπων, την παρακολούθηση των εξελίξεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και τη συμμετοχή στα σχετικά τυποποποιητικά και προ-τυποποιητικά έργα εθνικού ενδιαφέροντος.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, που θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

Τις εργασίες της εκδήλωσης συντονίζουν ο Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΣΥΠ, κ. Παναγιώτης Χαρούπιας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Ηλίας Ξανθάκος (Υπ.Οικονομίας & Ανάπτυξης), Απόστολος Μακρυκώστας (Βιομηχανίας), Δημήτριος Αυλωνίτης (Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή), η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η κα Χριστίνα Μπουσελέγκα, Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ, ο κ. Πρόδρομος Τσιαβός, Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, και ο κ. Πάμπος Καμμάς από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης.

Η τεχνική νομοθέτηση για έργα, αγαθά και υπηρεσίες με παραπομπή σε πρότυπα αποτελεί καλή ευρωπαϊκή πρακτική που προτείνεται να αξιοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο. Στην εναρκτήρια ενότητα, παρουσιάζεται η ανάθεση από τη Δημόσια Διοίκηση (ΔΔ) του έργου επικαιροποίησης των Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών που αποτελεί πρόκριμα συνεργασίας ΕΛΟΤ και ΔΔ για τη διασφάλιση της τεχνικής εναρμόνισης του εθνικού με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τα δημόσια τεχνικά έργα.

Για τις δημόσιες συμβάσεις/κρατικές προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών και τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς, στελέχη από τη ΔΔ, Αρχές και φορείς, παρουσιάζουν τις εξελίξεις, τις εμπειρίες και τις ανάγκες αξιοποίησης προτύπων και συνεργασιών.

Για την υποστήριξη εθνικών πολιτικών παρουσιάζονται ορισμένα παραδείγματα και προτάσεις αξιοποίησης προτύπων, όπως στην εθνική στρατηγική για κυκλική οικονομία και περιβάλλον, την ενέργεια, τις βιώσιμες και έξυπνες πόλεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την προσβασιμότητα ΑμεΑ, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Τέλος, για τις ανάγκες υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων στην αξιοποίηση προτύπων και την ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, έχει κληθεί να μιλήσει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά (live streaming) στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.

Στο κατωτέρω πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης, ακολουθώντας τους υπερσυνδέσμους. Τα βίντεο όλης της εκδήλωσης, συνολικά και ανά ομιλητή, είναι διαθέσιμα online στο αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ, στη σελίδα http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/16086.

Επισυνάπτονται:

1. Πρόγραμμα της εκδήλωσης με υπερσυνδέσμους προς τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις ομιλητών
2.
CENCENELEC Οδηγός 30 – Οδηγός για την αξιοποίηση προτύπων στη θέσπιση πολιτικών
3.
CENCENELEC Οδηγός 10 – Οδηγός για τα πνευματικά δικαιώματα των οργανισμών τυποποίησης